top of page

Aktuality a články

RSS Feed

Poruchy chování koček


Poruchy chování koček

Agrese u kocourů, koček, vůči členům domácnosti

Je zapotřebí si položit otázku, z jakého důvodu k agresi dochází, jestli je zapříčiněná nervozitou či stresem zvířete, změnami v prostředí nebo strachem. Co můžeme s agresivními kočkami dělat?

Pokud se jedná o kocoura, je na místě zvážit kastraci. Kocourek se zklidní a bude přítulnější. Nesrovnalosti mohou nastat i tehdy, když do domácnosti přichází nový člen. Při seznámení je zapotřebí postupovat vždy pomalu a ohleduplně. Mnoho koček není zrovna nadšeno z přítomnosti jiných zvířat a většinou jim nějaký čas trvá, než navážou první kontakt.


Nežádoucí kálení a močení

Koťata začínají sama používat kálecí misku ve věku 3 – 5 týdnů. Pokud se kotě nesnaží používat kočičí záchod, kde by mohlo hrabat, mohlo být od matky odebráno dřív, než se toto chování stačilo naučit. U malých koťat je výhodou, že se vyprazdňují už několik minut po jídle. Je zapotřebí používat kálecí misku s nízkými stěnami, umístěnou v blízkosti krmení. Jakmile kotě skončí s jídlem, přeneste ho do misky. Většinou potřebu vykoná bez problému. Značkování kocourů, případně koček, můžeme zamezit kastrací.

Nadměrné olizování srsti

Zvířata, která žijí v nadměrném stresu, se někdy lížou nebo koušou, aby ulehčila vnitřnímu napětí. Pokud se neobjeví zdravotní potíže, musíte najít zdroj. Bázlivý jedinec může takto reagovat například i na přestavbu bytu. Zde je na místě věnovat kočce více pozornosti.


Destruktivní škrábání

Většinou se objeví u dominantnějších jedinců. Kromě samotné úpravy drápků je škrábání jednou z metod značkování, kterou kočky používají ke komunikaci. Jestliže tuto činnost provozuje na jednom nebo dvou místech, pak si zřejmě jen procvičuje a upravuje drápky. Cílem je přesměrovat její chování na vhodnější materiál. V chovatelských potřebách je možné zakoupit různá škrábadla, důležitá je jejich výška, protože kočka musí škrábat natažená. Kočky se učí z okamžitého popudu: pokud zatne drápky do látky křesla a zjistí, že je to příjemné, začne nadále toto křeslo používat jako škrábadlo. Jestliže získá kočka při škrábání křesla nepříjemnou zkušenost – například ji vyruší hlasitý zvuk nebo postříkání z láhve – naučí se, že to příště dělat nemá.

Řeč těla

Pozorujte u vaší kočky uši, oči, ocas a postavení těla. To vše vám může hodně napovědět o rozpoložení vašeho zvířete. Například vysoko vztyčený, mávající ocas a energická chůze vyjadřuje radost, zatímco horizontálně natažený ocas vyjadřuje nelibost nebo připravenost vrhnout se na kořist.

Pochopení toho, jak kočky reagují na své okolí a jak se chovají mezi sebou, vám pomůže získat znalosti, jak je přimět, aby udělaly to, co po nich chcete.

Základní pravidlo je, že vy jste nadřazení všem kočkám ve vaší domácnosti, jinak budou vaše přání ignorovat.


Použitá literatura:

Saran Heath, Why Does My Cat? Alice Rhea, Hodná kočka nemožné chování. AskeW,H.R., Treatment of Behavior Problems in Dogs and Cats Roger Abrantes, Řeč psů Stanley Coren, Inteligence psů



Máte problémy s chováním vašeho zvířecího kamaráda?


Je návštěva veterináře horor? Jsou vaši pes či kočka agresivní? Nechtějí být sami doma? Ničí zařízení bytu? Společné vycházky se stávají noční můrou? Zdá se vám, že situaci nezvládáte?

Pomůžeme vám řešit tyto i další problémy tak, aby jste se cítili vy i váš zvířecí kamarád spokojeně.

Požadujeme od vás čas, trpělivost, důslednost a dobrou vůli. Naučíme vás správné komunikaci se zvířaty.

Objednat se můžete na telefonu 777 839 512 nebo 607 839 512.








Doporučené články
Další články
Vyhledávejte podle témat

Pondělí až Pátek   9:00-20:00

Sobota  9:00-15:00
Neděle a svátky     15:00-19:00

z kapacitních důvodů ošetřujeme pouze objednané pacienty

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • YouTube Social  Icon
RSS Feed
bottom of page