top of page

Aktuality a články

RSS Feed

Alergie u psů


Tak a je to to tady. Zima skončila a jaro je v plném proudu. I když je to krásné roční období, tak pro mnoho lidí a bohužel i jejich čtyřnohých miláčků tím začíná kolotoč problémů. Ano, řeč bude o alergiích. Možná se ptáte zda je možné, aby měl pes alergii. Odpověd je samozřejmě ano. A dokonce se její výskyt u psů zvyšuje, stejně jako u lidí.


Problémy se obvykle objeví již u mladých psů počínaje prvním rokem života a alergií mohou trpět všechna plemena. Nicméně některá jsou statisticky zastoupena početněji. Jedná se hlavně o plemena s krátkým čumákem (tj. brachycefalická - např. mops, buldoček, boxer, buldog), retrívry, teriéry a setry.


Alergie můžeme rozdělit na čtyři skupiny podle toho, jakou cestou alergen na organizmus působí. Pacient ho může vdechnout, pak mluvíme o takzvané atopii. Zde se jedná, stejně jako u lidí, o alergie na různé pyly stromů, keřů nebo trav a příznaky se často během zimy zmírňují. Další skupinou patřící do atopií jsou alergie na prach a roztoče, které způsobují celoroční potíže.


Pokud se zvíře dostává do kontaktu s alergenem v krmivu, pak se jedná o potravní alergii.


Další možností je vpravení alergenu do organizmu při hmyzím bodnutí (zejména při bleším štípnutí).


Posledním, u psů nejméně častým způsobem expozice alergenem, je kontakt s pokožkou, např. alergie na obojek proti parazitům.


Jaké jsou příznaky tohoto onemocnění u psů? Na rozdíl od lidí ,kdy se alergie projevují zejména onemocněním dýchacích cest (senná rýma, astma), tak u psů pozorujeme nejčastěji kožní onemocnění.


Hlavními příznaky jsou:


Svědivost (obr. 1) - každý pes se občas podrbe, ale pokud se se drbe více než je obvyklé nebo se kvůli tomu v noci budí, je lepší navštívit veterináře.



Zarudlá a podrážděná kůže (obr. 2) - nejčastěji ji pozorujeme v oblasti slabin, podpaží a mezi-prstním prostoru.


Přehnané olizování - nejvíce postižená místa jsou opět tlapky (obr. 3 a 4) a slabiny.


Otírání tváře a celého těla o zdi nebo koberec - tímto chováním se opět pes snaží ulevit si od svědivosti. Pokud problém zůstává delší dobu nepozorován a neřešen dochází postupně ke ztrátě srsti.


V důsledku narušení imunity kůže můžeme pak pozorovat zánět kůže se slepenými chlupy a krváceninami, takzvané "hot spoty" .



Hodně alergických psů trpí na opakované záněty uší (obr. 5) a paranálních váčků.

Také můžeme pozorovat zarudlé spojivky a zvýšenou produkci slz.


Pokud u tedy vašeho miláčka některý z výše uvedených příznaků pozorujete, může se jednat o alergii a bylo by ideální podstoupit dermatologické vyšetření u veterinárního lékaře. Důkladná diagnostika je potřeba zejména proto, že stejné projevy mohou mít i některá jiná onemocnění. A to například infekce, parazité, plísně, hormonální poruchy a pod. Velice důležitá je podrobná dermatologická anamnéza s následným odběrem vzorků chlupů, otiskových preparátu, kožních seškrabů, vzorků na mykologickou či bakteriologickou kultivaci atd.


Pokud se neprokáže jiné onemocnění, můžeme přistoupit k diagnostice alergie. V dnešní době máme již k dispozici kromě standardního kožního alergického testu (v zásadě stejné provedení jako u lidí) i možnost diagnostiky přímo z krve pacienta. Jedná se o rychlé a spolehlivé vyšetření bez nutnosti výrazného holení srsti.


Výstupem z tohoto vyšetření krve jsou konkrétní skupiny alergenů na které je zvíře citlivé a následně možnost vyrobení individualní desenzibilizační vakcíny pro konkrétního pacienta. Bohužel kompletní vyléčení není možné ale pomocí správné podpůrné léčby a úpravou prostředí jsme schopni zabezpečit výrazné zlepšení kvality života u všech pacientů.


MVDr. Mário Stegmann​, A-Z VET: veterinární klinika Klánovice



Doporučené články
Další články
Vyhledávejte podle témat

Pondělí až Pátek   9:00-20:00

Sobota  9:00-15:00
Neděle a svátky     15:00-19:00

z kapacitních důvodů ošetřujeme pouze objednané pacienty

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • YouTube Social  Icon
RSS Feed
bottom of page